Dátum publikácie 30. 07. 2024 Zdieľať článok

Vypočítajte si materské pre SZČO

Author Seyfor Slovensko, a.s. 5 minút čítania 0
Náhledový obrázek
Pokiaľ podnikáte a plánujete si založiť rodinu, musíte si platiť nemocenské poistenie, aby ste mali nárok na materské. Vypočítajte si, aký príspevok vás čaká a ako sa podľa toho zariadiť už teraz.

Nemocenské poistenie a materské

Zatiaľ čo za zamestnané ženy platí nemocenské poistenie zamestnávateľ, podnikateľky si musia nemocenské poistenie platiť samy, či už povinne ako súčasť povinného sociálneho poistenia, alebo dobrovoľne ako súčasť dobrovoľného sociálneho poistenia.

Aby mali nárok na 34 týždňovú peňažnú podporu v materstve (u dvojčiat a viacerčiat je to 43 týždňov), musia si poistenie platiť aspoň 9 mesiacov (270 dní) za posledné 2 roky pred pôrodom. Do tohto obdobia sa započítavajú všetky nemocenské poistenia, t. j. aj tie, keď ste predtým boli napr. zamestnankyňou.

Povinné sociálne poistenie vám vznikne, ak vaše hrubé príjmy SZČO za rok presiahnu určenú hranicu. Za rok 2023 to bolo 7 824 eur, za rok 2024 je to 8 580 eur. Výška povinného nemocenského poistenia sa počíta z mesačného vymeriavacieho základu. Svoj základ dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti zvýšený o zaplatené sociálne poistenie a zdravotné poistenie vydeľte 12 a tento výsledok ešte vydeľte koeficientom 1,486. Tým získate mesačný vymeriavací základ, z ktorého poisťovni zaplatíte 33,15 %, z čoho 4,40 % tvorí nemocenské poistenie. Minimálny mesačný vymeriavací základ je v roku 2024 zákonom stanovený na 652 eur, takže zaplatíte minimálne 216,13 eura mesačne (z toho nemocenské poistenie je 28,68 eura).

Ak vám nevzniklo povinné sociálne poistenie, môžete si nemocenské poistenie platiť dobrovoľne. Je súčasťou komplexného balíka dobrovoľného sociálneho poistenia a vy si určujete výšku platieb. Sami si totiž určíte výšku vymeriavacieho základu, z ktorého sa vám bude dobrovoľné sociálne poistenie počítať. Avšak pozor, minimálna výška mesačného vymeriavacieho základu pre dobrovoľné sociálne poistenie v roku 2024 je tiež 652 eur. Takže aj dobrovoľne sociálne poistené SZČO v roku 2024 mesačne do Sociálnej poisťovne odvedú minimálne 216,13 eura (z toho nemocenské poistenie je 28,68 eura).

TIP: Prečítajte si, ako sa prihlásite k dobrovoľnému nemocenskému poisteniu.

Ako si vypočítate materské

Výška materského sa odvíja od vašich príjmov, resp. presnejšie povedané z vašich vymeriavacích základov, z ktorých ste platili poistné na nemocenské poistenie. Z nich totiž vypočítate denný vymeriavací základ, ktorý sa používa na výpočet podpory v materstve.

Výpočet denného vymeriavacieho základu vám uľahčí fakturačný program iDoklad, v ktorom máte prehľadne na jednom mieste uložené všetky svoje príjmy.

Rozhodujúce obdobie na určenie denného vymeriavacieho základu je:

  • kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského: ak nemocenské poistenie trvalo nepretržite najmenej od 1.1. roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, do dňa, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (to je 8-6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu),
  • obdobie od vzniku nemocenského poistenia do 31.12. roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského: ak nemocenské poistenie vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (v prípade dobrovoľného nemocenského poistenia musí poistenie trvať najmenej 26 týždňov),
  • obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského: ak nemocenské poistenie vzniklo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (v prípade dobrovoľného nemocenského poistenia musí poistenie trvať najmenej 26 týždňov),
  • obdobie od vzniku nemocenského poistenia do dňa predchádzajúceho dňu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského: ak nemocenské poistenie vzniklo v kalendárnom mesiaci, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského (táto možnosť neplatí pre dobrovoľné nemocenské poistenie).

Sčítajte svoje vymeriavacie základy v rozhodujúcom období, podeľte ich počtom dní rozhodujúceho obdobia, výsledok zaokrúhlite na štyri desatinné miesta nahor a získate denný vymeriavací základ. Pre výpočet výšky materského ešte musíte prihliadnuť na maximálny denný vymeriavací základ, ktorý v roku 2024 je 85,7425 eura.

Výška denného materského je potom 75 % denného vymeriavacieho základu.

TIP: Podobne je to aj s otcovskou dovolenkou. Prečítajte si viac.

Príklady výpočtu materského

Lektorka Jana plánovala mať deti a chcela od štátu dostávať materské. Preto si počas podnikania platila nemocenské poistenie (ako súčasť širšieho balíka sociálneho poistenia), aby na materské mala nárok. Nemocenské poistenie si začala platiť 1. júla 2022 a platila ho nepretržite až do 20. augusta 2024, v ktorom jej vznikol dôvod na poskytnutie materského (materské je možné začať poberať od 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, ale na žiadosť je to možné už od 8. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu).

Keďže nemocenské poistenie jej trvalo nepretržite najmenej od 1.1.2023 (od 1.1. roka predchádzajúceho roku 2024, v ktorom jej vznikol dôvod na poskytnutie materského) do 20. augusta 2024, v ktorom jej vznikol dôvod na poskytnutie materského, jej rozhodujúcim obdobím na určenie denného vymeriavacieho základu bude rok 2023 (kalendárny rok predchádzajúci roku 2024, v ktorom jej vznikol dôvod na poskytnutie materského).

Jej vymeriavacie základy, z ktorých si v roku 2023 platila nemocenské poistenie, boli spolu 15 000 eur. Denný vymeriavací základ je 41,0959 eura (15 000 eur / 365 dní roku 2023). Jana tak môže očakávať denné materské 30,821925 eura (75 % z 41,0959 eura), v mesiaci s 30 dňami teda 924,70 eura (mesačná suma sa zaokrúhľuje na 10 eurocentov nahor).

Naopak, kaderníčka Lucia dobrovoľné nemocenské poistenie nerieši. Akonáhle otehotnie, zisťuje, že na materské nemá nárok.

Môže však úrad práce, sociálnych vecí a rodiny požiadať o rodičovský príspevok, ktorý jej ale môže byť vyplácaný až od narodenia dieťaťa.

Súvisiace články

[Vysvetlenie pre začínajúce SZČO + príklady] Čo je to ohlasovacia živnosť

03. 06. 2024 3 minúty čítania 2
Prečítať článok

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok