Dátum publikácie 06. 08. 2024 Zdieľať článok

Viete, ako na výpočet čistej mzdy pri dohode o pracovnej činnosti?

Author Seyfor Slovensko, a.s. 6 minút čítania 1
Náhledový obrázek
Dohoda o pracovnej činnosti (DoPČ) je obľúbeným spôsobom privyrobenia. Viete ale, koľko si vlastne na DoPČ zarobíte a či budete musieť riešiť dane alebo odvody? Odpoveď vám poskytne náš stručný sprievodca.

Výpočet čistej mzdy pri DoPČ a dane

To, koľko presne od zamestnávateľa dostanete za dohodnutú činnosť peňazí, určuje viacero faktorov. V každom prípade ale platí, že mzda pri DoPČ nesmie byť nižšia ako štátom stanovená minimálna mzda. Tá sa v roku 2024 zvýšila na 750 eur mesačne; minimálna hodinová mzda tým pádom vzrástla na 4,31 eura. Na rozdiel od bežných zamestnancov pracujúcich na pracovnú zmluvu, sa už ale na zamestnanca pracujúceho na dohodu nevzťahujú minimálne mzdové nároky určované podľa stupňa náročnosti práce.

Zároveň však treba myslieť na to, že na základe jednej všeobecnej dohody o pracovnej činnosti môžete odpracovať najviac 10 hodín týždenne a na základe osobitnej dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce môžete u jedného zamestnávateľa odpracovať maximálne 520 hodín v kalendárnom roku (priemerný týždenný pracovný čas za dobu trvania dohody, najviac však za štyri mesiace, nesmie presiahnuť 40 hodín).

Poznámka: pokiaľ máte podpísanú DoPČ u viacerých zamestnávateľov súčasne, maximálny limit odpracovaného času platí pre každého zvlášť. V prípade viacerých všeobecných DoPČ u jedného zamestnávateľa sa odpracované hodiny nesčítavajú, ale v prípade viacerých osobitných DoPČ na výkon sezónnej práce sa odpracované hodiny sčítavajú.

To, či budete musieť riešiť aj platenie daní, závisí od toho, či máte u zamestnávateľa podpísané vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a ak áno, tak či vaša hrubá mzda znížená o sociálne poistenie a zdravotné poistenie platené zamestnancom (o výške odvodov píšeme v článku nižšie) neprekročí limit 470,54 eura. To je mesačná suma nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v roku 2024. Pokiaľ sa vojdete do limitu a máte podpísané vyhlásenie, nebudete platiť zo mzdy daň z príjmov, pretože po znížení o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka bude vaša zdaniteľná mzda nulová.

Ak hrubá mzda znížená o odvody platené zamestnancom prekročí limit 470,54 eura, tak sa na vás vzťahuje platenie preddavkov na daň z príjmov. Na časť zdaniteľnej mzdy (hrubá mzda – odvody platené zamestnancom – nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka) nepresahujúcu 3 961,50 eura mesačne sa uplatňuje sadzba 19 % a na časť presahujúcu 3 961,50 eura mesačne sa uplatňuje sadzba 25 %. Daň z príjmov vám zo mzdy odpočíta a odvedie daňovému úradu namiesto vás váš zamestnávateľ. Rovnaká daň vás čaká aj vtedy, keď neprekročíte limit 470,54 eura, ale nemáte podpísané vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

V každom prípade si výslednú daň z príjmov môžete znížiť ešte o daňový bonus na dieťa. Ostatné nezdaniteľné časti základu dane a daňové bonusy si môžete uplatniť až po skončení roka v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní. Výsledná daň z príjmov tak môže byť dokonca až nulová.

Práca na DoPČ a odvody

Odvody platené z dohody o pracovnej činnosti závisia hlavne od týchto dvoch faktorov:

  • na aký druh dohody o pracovnej činnosti pracujete,
  • či ste poberateľom niektorého dôchodku.

Ak budete pracovať na všeobecnú DoPČ a nebudete poberateľom dôchodku, zaplatíte z hrubej mzdy 4 % zdravotné poistenie a 9,4 % sociálne poistenie. Ale ak v tomto prípade budete mať priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo výsluhový dôchodok s dovŕšeným dôchodkovým vekom, budete platiť len 4 % sociálne poistenie. Ako poberateľ invalidného dôchodku a invalidného výsluhového dôchodku by ste platili 7 % sociálne poistenie. Títo dôchodcovia zdravotné poistenie z DoPČ neplatia.

Navyše, poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku s dovŕšeným dôchodkovým vekom alebo invalidného výsluhového dôchodku si môže v jednom mesiaci na jednu všeobecnú DoPČ uplatniť aj odvodovú odpočítateľnú položku vo výške 200 eur. O jej sumu sa tomuto zamestnancovi a jeho zamestnávateľovi znižuje vymeriavací základ, z ktorého sa platí sociálne poistenie. K jej uplatneniu postačuje predložiť zamestnávateľovi oznámenie a čestné vyhlásenie.

Pri osobitnej DoPČ na výkon sezónnej práce vám zamestnávateľ strhne z hrubej mzdy tiež 4 % zdravotné poistenie a 9,4 % sociálne poistenie. Dôchodcovia pri tomto druhu dohody platia takéto sociálne poistenie: poberateľ starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku 5,4 %, poberateľ výsluhového dôchodku s dovŕšeným dôchodkovým vekom 6,4 %, poberateľ invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % a invalidného dôchodku s dovŕšeným dôchodkovým vekom 8,4 %, poberateľ invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a invalidného výsluhového dôchodku 9,4 %.

Veľkou výhodou práce na dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce je fakt, že pokiaľ vaša mzda v roku 2024 neprekročí 652 eur mesačne, nemusíte vy ani váš zamestnávateľ platiť starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Je to vďaka odvodovej odpočítateľnej položke, ktorá sa automaticky uplatňuje na každú DoPČ na výkon sezónnej práce. Pokiaľ túto hranicu prekročíte, budete vy aj váš zamestnávateľ platiť starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti len zo sumy presahujúcej 652 eur (v roku 2025 to bude 715 eur mesačne).

Konkrétny výpočet mzdy pri DoPČ – praktický príklad

Karol si na základe všeobecnej dohody o pracovnej činnosti privyrába u jedného zamestnávateľa a za prácu mu patrí hrubá mesačná odmena 200 eur. Zároveň má u daného zamestnávateľa podpísané vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ktorú si u neho uplatňuje vo výške 470,54 eura mesačne.

Karol zo mzdy odvedie 8 eur zdravotné poistenie (4 %) a 18,80 eura sociálne poistenie (9,4 %). Keďže jeho hrubý príjem po odpočítaní zdravotného poistenia a sociálneho poistenia je nižší ako hranica 470,54 eura, neplatí žiadny preddavok na daň z príjmov. Jeho čistá mzda tak činí 173,20 eura (200 eur – 8 eur – 18,80 eura).

Poznámka: Na Karola by sa v súvislosti so zdravotným poistením v závislosti od jeho iných okolností môže vzťahovať aj minimálny preddavok na zdravotné poistenie zamestnanca. V tom prípade by mu musel zamestnávateľ zraziť zo mzdy vyššie zdravotné poistenie.

Súvisiace články

Čo je formulár o bezdlžnosti a kedy ho potrebujem?

20. 08. 2024 6 minút čítania 1
Prečítať článok

Ako na fyzickú inventúru skladu v e-shope

24. 07. 2024 3 minúty čítania 0
Prečítať článok