Dátum publikácie 01. 08. 2024 Zdieľať článok

Riadny, opravný a dodatočný kontrolný výkaz: aký je medzi nimi rozdiel

Author Seyfor Slovensko, a.s. 5 minút čítania 0
Náhledový obrázek
Všetci platitelia DPH musia podávať okrem priznania k dani z pridanej hodnoty aj kontrolný výkaz (kontrolné hlásenie), a to buď mesačne, alebo kvartálne. Urobte si jasno v tom, kedy podávate aký druh kontrolného výkazu. Poradíme vám, do kedy podať riadny kontrolný výkaz a ako postupovať, keď v ňom urobíte chybu.

Kontrolné výkazy podávajú všetky fyzické a právnické osoby, ktoré sú platiteľmi DPH. V porovnaní s tým, kontrolné výkazy nepodávajú:

  • neplatitelia DPH,
  • osoby registrované pre DPH podľa osobitného paragrafu,
  • platitelia DPH, ktorí nie sú povinní podať daňové priznanie,
  • platitelia DPH, ktorí podávajú „nulové“ daňové priznanie a
  • platitelia DPH, ktorí uvádzajú v daňovom priznaní iba údaje o dodaní tovaru oslobodenom od DPH (len dodanie tovaru do členského štátu EÚ a vývoz tovaru do zahraničia mimo EÚ) a súčasne v ňom neuvádzajú údaje o odpočítaní DPH alebo v ňom uvádzajú len odpočítanie DPH pri dovoze tovaru do tuzemska.
TIP: Dosiahnete čoskoro obrat 49 790 eur za posledných 12 mesiacov? Po dosiahnutí limitu sa stanete platiteľom DPH. Zistite, aké povinnosti majú platitelia DPH.

Čo je kontrolný výkaz DPH

Kontrolné hlásenie je dokument, ktorý zabraňuje daňovým únikom. Obsahuje pomerne podrobné údaje z prijatých a vystavených faktúr a niekedy aj z pokladničných dokladov. Platiteľ DPH kontrolný výkaz podáva za každé zdaňovacie obdobie, za ktoré je povinný podať daňové priznanie k DPH, a to do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia. Teda v rovnakej lehote, ako je lehota na podanie daňového priznania. Väčšina podnikateľov kontrolný výkaz podáva mesačne. Iba štvrťroční platitelia DPH ho podávajú raz za kvartál.

Mesační platitelia DPH Štvrťroční platitelia DPH
každý mesiac do 25. dňa ďalšieho mesiaca každé tri mesiace do 25.04., 25.07., 25.10. a 25.01.

Druhy kontrolného výkazu

Vyššie uvedené termíny platia pre riadne kontrolné hlásenie. Ide o prvé podanie za dané obdobie (v ideálnom prípade aj jediné).

Ak zistíte, že ste v kontrolnom výkaze uviedli nesprávne alebo neúplné údaje, využite ďalšie 2 typy kontrolného výkazu DPH:

  1. Opravný kontrolný výkaz – nahrádza pôvodný výkaz. Použite ho, ak ste sa v riadnom výkaze dopustili chyby, ktorú ste odhalili ešte pred uplynutím lehoty na podanie riadneho výkazu. Opravných kontrolných výkazov môžete podať niekoľko, pričom vždy sa prihliada len na ten posledný.
  2. Dodatočný kontrolný výkaz – ak po uplynutí lehoty na podanie riadneho výkazu zistíte, že údaje v už odoslanom kontrolnom výkaze nie sú správne (prípadne vás na to upozorní daňový úrad), podajte dodatočný kontrolný výkaz, v ktorom zrušíte nesprávne uvedené údaje (riadky) a uvediete opravené a doplnené údaje (riadky).

Pozor – v opravnom kontrolnom výkaze DPH uveďte všetky údaje správne vrátane údajov, ktoré sa nemenia, nie iba rozdiely oproti pôvodnému riadnemu podaniu. Na rozdiel od toho, v dodatočnom kontrolnom výkaze DPH uveďte len opravované a dopĺňané údaje a zrušte nesprávne údaje. Tie údaje, ktoré boli v riadnom podaní (prípadne v poslednom opravnom podaní) uvedené správne, sa v dodatočnom podaní neuvádzajú. Ak vedie chyba k zvýšeniu či zníženiu vlastnej daňovej povinnosti, nadmerného odpočtu alebo daňové priznanie k DPH neobsahuje správne údaje týkajúce sa uskutočnených a prijatých zdaniteľných obchodov, podajte aj opravné/dodatočné daňové priznanie k DPH.

TIP: Prečítajte si, aké údaje patria do kontrolného výkazu a ako sa vyhnete častým chybám.

Opravný či dodatočný kontrolný výkaz

Pripravili sme pre vás 2 modelové situácie, vďaka ktorým zistíte to, ako postupovať, keď sa pri vykazovaní dopustíte chyby.

Príklad 1:

Ako mesačný platiteľ DPH musíte kontrolný výkaz podať do 25. dňa nasledujúceho mesiaca. Vo februári podáte kontrolný výkaz za január v predstihu 15. februára. O 5 dní neskôr ale zistíte, že ste do neho zabudli zahrnúť niekoľko vystavených faktúr.

Keďže ste ešte stále v termíne pre podanie riadneho kontrolného výkazu, pošlite správcovi dane opravný kontrolný výkaz (do 25. februára vrátane), kde uvediete všetky pôvodné údaje z riadneho kontrolného výkazu a pridáte aj zabudnuté faktúry.

Príklad 2:

Ste mesačný platiteľ DPH. Dňa 25. februára podáte riadny kontrolný výkaz, ale 3. marca zistíte, že ste v ňom zle uviedli číslo jednej faktúry, IČ DPH odberateľa a základ dane.

V tomto prípade podáte dodatočný kontrolný výkaz, v ktorom v jednom riadku v každom stĺpci uvediete pôvodné nesprávne údaje z vystavenej faktúry s kódom opravy 1 pre zrušenie záznamu a v druhom riadku v každom stĺpci uvediete nové správne údaje z vyhotovenej faktúry s kódom opravy 2 pre nový záznam.

TIP: Pozrite sa, ako správne vystaviť faktúru, aby obsahovala všetky zákonom predpísané náležitosti.

Ako na nulový kontrolný výkaz

K tzv. nulovému kontrolnému hláseniu dochádza, keď ste v danom období neuskutočnili ani neprijali žiadne plnenie uvádzané v daňovom priznaní k DPH (zjednodušene povedané nedošlo k žiadnemu dodaniu tovarov alebo služieb v tuzemsku a zároveň si neuplatňujete odpočítanie DPH z nadobudnutých tovarov alebo služieb). Za toto obdobie vám vzniká povinnosť podať „nulové“ daňové priznanie, ale nevzniká povinnosť podať kontrolný výkaz.

To isté platí v situácii, keď ste v daňovom priznaní povinný uviesť len údaje o dodaní tovaru oslobodenom od DPH (len dodanie tovaru do členského štátu EÚ a vývoz tovaru do zahraničia mimo EÚ) a súčasne v ňom neuvádzate údaje o odpočítaní DPH alebo v ňom uvádzate len odpočítanie DPH pri dovoze tovaru do tuzemska.

Súhrnný výkaz nie je to isté, čo kontrolný

Súhrnný výkaz máte povinnosť podať iba vtedy, ak:

  1. dodáte tovar oslobodený od DPH z tuzemska do iného členského štátu EÚ osobe, ktorá je identifikovaná pre DPH v inom členskom štáte EÚ,
  2. premiestnite svoj tovar do iného členského štátu EÚ na účely podnikania,
  3. zúčastníte sa na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ,
  4. dodáte službu s miestom dodania v inom členskom štáte EÚ podľa § 15 ods. 1 zákona o dani z pridanej hodnoty osobe, ktorá je povinná z tejto služby zaplatiť DPH,
  5. odošlete alebo prepravíte tovar v režime call-off stock,
  6. zdaniteľná osoba, pre ktorú bol tovar odoslaný alebo prepravený v režime call-off stock, bola nahradená inou zdaniteľnou osobou,
  7. tovar odoslaný alebo prepravený v režime call-off stock bol vrátený do tuzemska.

Súvisiace články

[Daňové priznanie a formulár] Kde ho nájsť a ako si uľahčiť jeho podanie

13. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

[Otázky a odpovede] Dôchodca živnostník a daňové priznanie

06. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok