Dátum publikácie 13. 08. 2024 Zdieľať článok

[Daňové priznanie a formulár] Kde ho nájsť a ako si uľahčiť jeho podanie

Author Seyfor Slovensko, a.s. 5 minút čítania 0
Náhledový obrázek
Podanie daňového priznania býva strašiakom mnohých podnikateľov. Obavy zo správneho vyplnenia všetkých potrebných kolónok ale zaženie interaktívny formulár daňového priznania. Prečítajte si, aké sú možnosti jeho podania a ako vám uľahčia prácu.

Daňové priznanie – tlačený formulár

Formulár daňového priznania si stiahnite na webe finančnej správy alebo zájdite na najbližší daňový úrad pre tlačivo. S vyplnením jednotlivých kolónok vám pomôže podrobné poučenie k daňovému priznaniu, ale aj pokyny, ktoré nájdete aj on-line na webe.

Vyplnený a podpísaný formulár odnesiete osobne na daňový úrad alebo mu ho odošlete poštou. Aj so všetkými prílohami, ktoré sa k nemu vyžadujú (napr. potvrdenie o príjmoch zo zamestnania alebo potvrdenie na daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky).

Pozor však na to, že od 01.07.2018 na tlačenom formulári nemôže daňové priznanie daňovému úradu podať fyzická osoba-podnikateľ registrovaná pre daň z príjmov. Napríklad živnostníci sú preto povinní podať daňové priznanie elektronicky. Papierový formulár daňového priznania môžu využiť napríklad zamestnanci či prenajímatelia nehnuteľností.

Interaktívny formulár pre daňové priznanie v aplikácii eDane

Pokiaľ musíte daňové priznanie podať elektronicky alebo nechcete s papierovým daňovým priznaním strácať čas a nervy, otvorte si interaktívny formulár daňového priznania v aplikácii finančnej správy eDane a všetko vyplňujte priamo v ňom. Formulár môžete priebežne ukladať do XML súboru a opakovane sa k nemu vracať.

Rozhranie interaktívneho formulára je intuitívne, celým postupom vás prevedie a skontroluje, že ste na nič nezabudli. Navyše za vás vypočíta základ dane a ďalšie údaje – nemusíte sa tak báť, že by ste v priznaní urobili chybu. Na vyplňovanie si len pripravte potrebné podklady, napr. daňovú evidenciu alebo dokumenty potvrdzujúce nároky na nezdaniteľné časti základu dane alebo daňové bonusy.

TIP: Prečítajte si, čo všetko uviesť do daňového priznania.

Ako podať interaktívny formulár daňového priznania v aplikácii eDane

Takto vyplnený formulár máte behom chvíle pripravený na podanie. Potom ho rovno elektronicky podáte z aplikácie eDane bez nutnosti formulár tlačiť a chodiť na daňový úrad alebo poštu. Je však k tomu nevyhnutné, aby ste do aplikácie eDane boli prihlásený so svojim ID (identifikátorom) a heslom používateľa elektronických služieb finančnej správy.

Potom je možné interaktívny formulár daňového priznania z aplikácie eDane rovno odoslať daňovému úradu, ale predtým je potrebné ho podpísať. Môžete tak urobiť elektronickým podpisom a pokiaľ elektronický podpis nemáte, môžete daňové priznanie podpísať a podať aj elektronickou značkou (tzv. „EZ-ou“) s využitím len uvedených prihlasovacích údajov.

Pokiaľ by ste predsa len chceli daňové priznanie odovzdať osobne (je to možné len po splnení spomenutej podmienky, že nie ste fyzickou osobou-podnikateľom registrovaným pre daň z príjmov), formulár si uložte, vytlačte a podajte. Aplikácia eDane vám aspoň poslúži na kontrolu správneho vyplnenia.

Daňové priznanie a online formulár finančnej správy

Ďalšou možnosťou vyplnenia a odoslania formuláru daňového priznania je využiť služby osobnej internetovej zóny portálu finančnej správy – na portáli www.financnasprava.sk kliknete na „Prihlásenie“ a následne sa prihlásite pomocou:

  • občianskeho preukazu s čipom (eID karty),
  • mobilného kľúču aplikácie Slovensko v mobile, alebo
  • ID (identifikátorom) a heslom používateľa elektronických služieb finančnej správy.

Po úspešnom prihlásení prejdete do osobnej internetovej zóny, kde v katalógu formulárov zvolíte príslušný formulár daňového priznania. Ide tiež o interaktívny formulár, ktorý vám pomôže s načítaním a vyplnením mnohých údajov. Po jeho podpísaní elektronickým podpisom alebo elektronickou značkou (EZ-ou) ho stačí odoslať. Alternatívne si môžete daňové priznanie vyplniť aj v aplikácii eDane, uložiť vo formáte XML a tento súbor načítať pri vypĺňaní daňového priznania na portáli finančnej správy.

Daňové priznanie nie je možné podať cez elektronickú schránku

Daňové priznanie nie je možné daňovému úradu podať cez elektronickú schránku Ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk. Platí to rovnako pre tých, ktorí majú povinnosť doručovať daňové priznania elektronicky (napr. fyzické osoby-podnikatelia), ako aj pre tých, ktorí by inak mohli daňové priznanie podať daňovému úradu v tlačenej podobe. Elektronicky je možné podať daňové priznanie a iné dokumenty s predpísaným formulárom len cez portál finančnej správy alebo aplikáciu eDane, ktorá je s ním prepojená.

Ak by niekto daňové priznanie podal cez elektronickú schránku portálu www.slovensko.sk, daňový úrad ho vyzve, aby ho v určenej lehote podal správnym spôsobom. Ak daňový subjekt tejto výzve v určenej lehote vyhovie, bude sa podanie považovať za podané bez nedostatkov v deň pôvodného podania. Ak nie, bude sa na takto nesprávne podané daňové priznanie hľadieť tak, akoby nebolo podané vôbec.

Kedy odovzdať formulár daňového priznania

Možností, kde nájsť a ako si uľahčiť vyplnenie formulára daňového priznania, je množstvo. Najjednoduchšie je vyplniť interaktívny formulár on-line a rovno ho elektronicky podať – buď priamo cez osobnú internetovú zónu portálu finančnej správy, alebo cez aplikáciu eDane (podľa toho, čo používate).

Na rozdiel od Českej republiky, na Slovensku platí, že bez ohľadu na to, akým spôsobom daňové priznanie vyplníte a odošlete, budete mať na jeho podanie rovnako veľa času. Lehoty na podanie daňového priznania sú nasledovné:

  • základná lehota na podanie daňového priznania je 3 mesiace od konca roka, za ktorý priznanie podávate (termín odovzdania je koniec marca),
  • predĺžená lehota na podanie daňového priznania je najviac 6 mesiacov od konca roka, za ktorý priznanie podávate (termín odovzdania je koniec júna),
  • osobitná predĺžená lehota na podanie daňového priznania je najviac 9 mesiacov od konca roka, za ktorý priznanie podávate (termín odovzdania je koniec septembra), ale môžete si ju uplatniť len vtedy, ak máte zdaniteľné príjmy zo zdrojov v zahraničí.

Pokiaľ si s daňovým priznaním neviete rady, pomôže vám účtovník či daňový poradca.

Súvisiace články

[Otázky a odpovede] Dôchodca živnostník a daňové priznanie

06. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Riadny, opravný a dodatočný kontrolný výkaz: aký je medzi nimi rozdiel

01. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok