Dátum publikácie 20. 08. 2024 Zdieľať článok

Čo je formulár o bezdlžnosti a kedy ho potrebujem?

Author Seyfor Slovensko, a.s. 6 minút čítania 1
Náhledový obrázek
V bežnej podnikateľskej praxi môže ľahko nastať situácia, kedy bude potrebné doložiť vašu bezdlžnosť formou potvrdenia od jednej alebo viacerých inštitúcií. Poradíme vám, čo to vlastne potvrdenie o bezdlžnosti je a kde všade ho môžete získať.

Na čo potvrdenie o bezdlžnosti slúži

Stručne povedané, ide o dokument slúžiaci ako dôkaz, že voči danej inštitúcii nemáte žiadne nevyrovnané nedoplatky. Konkrétne potom môžete o potvrdenie žiadať nasledujúce úrady alebo organizácie:

  • daňový úrad a colný úrad,
  • Sociálna poisťovňa,
  • Všeobecná zdravotná poisťovňa,
  • Dôvera zdravotná poisťovňa,
  • Union zdravotná poisťovňa,
  • mestský alebo obecný úrad,
  • registre dlžníkov.

Kedy potrebujem potvrdenie o bezdlžnosti?

Potvrdenie budete potrebovať spravidla vtedy, keď nejakú inštitúciu budete žiadať o finančný príspevok alebo úver. V praxi sa môže jednať napríklad o najrôznejšie dotácie, účasť na verejnom obstarávaní či žiadosť o bankový úver a ďalšie prípady.

V súčasnosti však už podnikatelia potvrdenia o bezdlžnosti predkladajú orgánom verejnej moci (ministerstvá, úrady, mestá a podobne) čoraz sporadickejšie. Dôvodom je zákon proti byrokracii, v zmysle ktorého podnikateľ nie je povinný mnohé potvrdenia orgánom verejnej moci predkladať, pretože tie sú povinné si ich medzi sebou bezplatne poskytovať.

Ako a kde o potvrdenie požiadať?

Daňový úrad a colný úrad

Pri podávaní žiadosti o vydanie potvrdenia o stave osobného účtu sa postupuje rovnakým spôsobom pre daňový úrad aj colný úrad. Je možné ju podať písomne alebo elektronicky, avšak platitelia DPH, právnické osoby zapísané v obchodnom registri a fyzické osoby-podnikatelia registrovaní pre daň z príjmov musia používať elektronický spôsob. Môžu si vybrať, či žiadosť podajú cez portál finančnej správy, alebo cez portál www.slovensko.sk.

Ak budete postupovať cez portál finančnej správy, tak si v osobnej internetovej zóne v katalógu formulárov zvolíte službu „všeobecné podanie“, vyberiete adresáta, vyplníte niektoré údaje a napíšete, že žiadate o vydanie potvrdenia o stave osobného účtu. Následne žiadosť opatríte elektronickým podpisom alebo elektronickou značkou (EZ-ou) a odošlete. Za podanie žiadosti musíte zaplatiť správny poplatok 2,50 eura.

Druhou možnosťou je postupovať cez portál www.slovensko.sk, kde vyhľadáte službu „Vydanie potvrdenia o stave osobného účtu na žiadosť daňového subjektu (ID 1058)“. Najskôr si vyberiete požadovaný daňový úrad alebo colný úrad a potom formulár vyplníte. Obsahovo ide o podobný formulár, ako sa vypĺňa na portáli finančnej správy. Po jeho vyplnení ho podpíšete elektronickým podpisom a odošlete. Napokon sa bude vyžadovať zaplatiť správny poplatok 2,50 eura na základe vygenerovaného príkazu na úhradu, ktorý vám príde do vašej elektronickej schránky.

Sociálna poisťovňa

Na získanie potvrdenia o nedoplatkoch na poistnom na sociálne poistenie slúži formulár Žiadosť o vydanie potvrdenia zo stránky Sociálnej poisťovne. Po jeho vyplnení ho môžete podať rôznymi spôsobmi. Osobne na pobočke, poštou alebo cez elektronickú schránku ako všeobecné podanie pre Sociálnu poisťovňu.

VšZP

Príslušnú žiadosť nájdete vo formáte PDF v sekcii Platiteľ – Tlačivá pre platiteľov portálu Všeobecnej zdravotnej poisťovne pod názvom Potvrdenie o plnení odvodových povinností. Vyplnený dokument môžete odoslať buď poštou, e-mailom, alebo prostredníctvom elektronickej schránky. Alternatívne môžete fyzicky navštíviť najbližšiu pobočku VšZP, kde získate potvrdenie o bezdlžnosti na počkanie. Ďalšou možnosťou je požiadať o potvrdenie o plnení odvodových povinností cez elektronickú pobočku VšZP, kde vyplníte elektronickú službu Žiadosť o vydanie potvrdenia o plnení odvodových povinností.

Dôvera zdravotná poisťovňa

Aj v prípade Dôvera zdravotnej poisťovne nájdete žiadosť na jej internetovej stránke cez voľby Som platiteľ – Samoplatiteľ a SZČO – Tlačivá a žiadosti pod názvom Žiadosť o potvrdenie, povolenie splátok, vrátenie preplatku z poistenia. Môžete ho podať poštou, e-mailom, kontaktným formulárom, cez elektronickú schránku či požiadať o vydanie potvrdenia osobne. Ešte rýchlejšie však môže byť vaša žiadosť vybavená vtedy, ak ju podáte priamo zo svojej elektronickej pobočky Dôvera zdravotnej poisťovne.

Union zdravotná poisťovňa

V Union zdravotnej poisťovni získate potvrdenie o bezdlžnosti podobne ako v ostatných zdravotných poisťovniach. K PDF formuláru sa dostanete cez voľby Zdravie – Platiteľ – Žiadosti a tlačivá. Následne si v sekcii Žiadosti vyberiete voľbu Univerzálna žiadosť a stiahnete formulár Univerzálna žiadosť. Môžete ho zdravotnej poisťovni poslať poštou či elektronickou schránkou. Efektívnejšie však potvrdenie o neevidovaní pohľadávky získate, ak oň požiadate z elektronickej pobočky Union zdravotnej poisťovne či prostredníctvom na to určeného formuláru. Potvrdenie vám hneď vystavia aj pri osobnej návšteve pobočky.

Mestský alebo obecný úrad

Menej často podnikatelia potrebujú potvrdenie o stave svojho osobného účtu (teda o svojich nedoplatkoch) od mesta alebo obce. Tie sú však tiež správcom miestnych daní a preto majú povinnosť na žiadosť daňového subjektu vydať mu potvrdenie o bezdlžnosti týkajúce sa miestnych daní. Univerzálny formulár na to určený neexistuje, každé mesto alebo obec môže mať svoj vlastný a ak nie je k dispozícii, žiadosť si naformulujte sami. Je možné ju podať osobne, poštou alebo elektronicky cez elektronickú schránku. Poplatok je 5 eur pri neelektronickom podaní a 2,50 eur pri elektronickom podaní.

Registre dlžníkov

Sociálna poisťovňa, každá zdravotná poisťovňa, ale aj finančná správa či mnohé mestá a obce vedú osobitné registre dlžníkov alebo zoznamy dlžníkov. Dokonca aj samotný štát má svoj vlastný Centrálny register splatných pohľadávok štátu. Jemu podobný charakter má Register súdnych pohľadávok. Toto sú najznámejšie oficiálne a verejne dostupné registre dlžníkov. Nie je možné však z nich získať výpisy použiteľné na právne úkony. Na to slúžia vyššie popísané potvrdenia o bezdlžnosti.

V súvislosti so žiadosťami o úver by mohli živnostníkov zaujímať aj registre Spoločný register bankových informácií (SRBI) a Nebankový register klientskych informácií (NRKI). Sú prevádzkované slovenskými finančnými inštitúciami za účelom vzájomnej výmeny informácií o bonite, dôveryhodnosti a platobnej disciplíne klientov. Výpis údajov o sebe samom z týchto registrov si môžete objednať formou služby priamo na ich stránkach.

Pozor: Na internete môžete nájsť aj mnohé iné neoficiálne registre dlžníkov, napr. aj tzv. Centrálny register dlžníkov (CERD), ktorý na prvý pohľad pôsobí ako oficiálna inštitúcia. V skutočnosti sa jedná o rýdzo súkromný projekt, ktorý neuznáva prakticky žiadna významná banka alebo úverová inštitúcia. Ním vydávané potvrdenia sú tak prakticky bezcenné a vo výsledku tak iba prídete o peniaze.

Súvisiace články

Viete, ako na výpočet čistej mzdy pri dohode o pracovnej činnosti?

06. 08. 2024 6 minút čítania 1
Prečítať článok

Ako na fyzickú inventúru skladu v e-shope

24. 07. 2024 3 minúty čítania 0
Prečítať článok