Dátum publikácie 25. 09. 2023 Zdieľať článok

Dane, ktoré ako podnikateľ musíte platiť

Author Seyfor Slovensko, a.s. 4 minúty čítania 0
Náhledový obrázek
Keď sa rozhodnete podnikať, čakajú vás okrem administratívnych úloh spojených so založením živnosti aj ďalšie povinnosti. Tou zásadnou, ktorá vás bude sprevádzať celým podnikaním, je pravidelné odvádzanie daní. Najčastejšie sa hovorí o dani z príjmov, existujú ale aj ďalšie dane. Čítajte, ktoré sa vás ako podnikateľov týkajú.

V Slovenskej republike rozlišujeme dva druhy daní:

  • priame dane, ktoré odvádza daňovník priamo štátu alebo obci (pre SZČO to je napríklad daň z príjmov, daň z nehnuteľností, daň z motorových vozidiel),
  • nepriame dane, ktoré za daňovníka odvádza platiteľ dane (pre SZČO je to napríklad DPH, spotrebné dane a daň z poistenia).

Daň z príjmov

Zo všetkých príjmov, ktoré ako SZČO máte, zaplatíte daň z príjmov fyzických osôb. Jej sadzba môže byť 15, 19 a 25 % a odvíja sa od druhu príjmu, výšky dosiahnutého základu dane a v prípade príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti aj od výšky zdaniteľných príjmov. Na výpočet dane potrebujete poznať výšku príjmov z podnikania a zamestnania, prenájmu, kapitálového majetku alebo ďalších príjmov podľa daňového zákona.

Platí sa raz ročne na základe podania daňového priznania. Pokiaľ by ste ale pri použití sadzby dane 19 % zaplatili z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti daň vyššiu ako 5 000 eur, po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania máte povinnosť platiť pravidelné preddavky.

TIP: Prečítajte si, ako daň z príjmov vypočítať a čo uviesť do daňového priznania.

Daň z nehnuteľností

Ak vlastníte byt či dom, musíte zaň obci pravidelne odvádzať daň z nehnuteľností. Je pritom jedno, či nehnuteľnosť používate na podnikanie alebo iné účely. Daň musíte platiť aj za stavebný pozemok, ornú pôdu, vinicu, ovocný sad, záhradu, hospodársky les alebo chovný rybník.

Pri nadobudnutí nehnuteľnosti musíte do 31. januára nasledujúceho roku podať priznanie k dani z nehnuteľností a neskôr po jej vyrubení rozhodnutím obce zaplatiť daň, ktorú budete následne odvádzať vždy raz ročne. Čiastkové priznanie potom podávate iba vtedy, keď potrebujete nahlásiť napríklad nadobudnutie novej nehnuteľnosti alebo zmenu účelu využitia nehnuteľnosti.

Daň z motorových vozidiel za služobné auto

Ak máte auto evidované v Slovenskej republike a používané na podnikanie, musíte zaň platiť daň z motorových vozidiel, známu aj ako cestnú daň. Daňovníkom dane je v praxi najčastejšie majiteľ vozidla uvedený v osvedčení o evidencii – daň teda platíte aj keď vozidlo napríklad požičiate niekomu inému, kto ho využíva na podnikanie. Naopak, ak si požičiate vozidlo na podnikanie od osoby, ktorá ho nepoužíva na podnikanie, tak ste povinný platiť daň z motorových vozidiel vy.

Do konca januára nasledujúceho roka podáte daňové priznanie a zaplatíte daň. V daňovom priznaní uvádzate aj predpokladanú daň z motorových vozidiel podľa stavu k 1. januáru. Ak vaša predpokladaná daň z motorových vozidiel presiahne 700 eur, platíte štvrťročné preddavky, ak 8 300 eur, platíte mesačné preddavky v priebehu kalendárneho roka.

TIP: Prečítajte si, kto musí platiť cestnú daň a ako evidovať služobné auto.

DPH

Daň z pridanej hodnoty platí každý spotrebiteľ v cene tovarov a služieb. Štátu ju odvádza predajca tovaru alebo služby (pokiaľ je platiteľom DPH). Na väčšinu tovarov a služieb sa vzťahuje základná sadzba 20 %, existujú ale aj produkty, ktoré sú brané ako nevyhnutné a pre väčšiu dostupnosť sú zaťažené len zníženou sadzbou dane (10 alebo 5 %), alebo sú od dane oslobodené. Všetky kategórie produktov sú dané zákonom o dani z pridanej hodnoty.

DPH odvádzate každý mesiac, prípadne raz za štvrťrok, spolu s podaním priznania k DPH a kontrolným výkazom.

TIP: Čítajte, kedy sa musíte stať platiteľom DPH.

S rôznymi sadzbami, fakturáciou aj podkladmi na priznanie k DPH vám pomôže fakturačný softvér iDoklad. Stačí si zaškrtnúť možnosť „platiteľ DPH“.

Spotrebná daň za tovar, ktorý negatívne ovplyvňuje zdravie a životné prostredie

Spotrebná daň slúži na obmedzenie trhu s tovarom, ktorý škodí zdraviu alebo má negatívny vplyv na životné prostredie. Touto daňou sú zaťažené napríklad tabakové výrobky, alkoholické nápoje alebo palivá ako benzín a nafta. Platí sa však aj z elektriny, uhlia a zemného plynu. Platiteľom spotrebnej dane je najčastejšie výrobca alebo dovozca tovaru.

Platí sa najčastejšie vo chvíli uvedenia tovaru do predaja alebo dovozu tovaru. Každý z produktov má svoju vlastnú sadzbu.

Daň z poistenia ako náhrada za odvod z neživotného poistenia

Predmetom dane z poistenia je poistenie v odvetviach neživotného poistenia uvedených v prílohe č. 1 zákona o dani z poistenia, ak je poistné riziko umiestnené v tuzemsku. Nahradila odvod časti poistného z odvetví neživotného poistenia (poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla je výnimkou a naďalej podlieha odvodu poistného). Sadzba dane z poistenia je 8 %. Poisťovacie služby sú oslobodené od dane z pridanej hodnoty a rovnako ako daň z pridanej hodnoty, aj daň z poistenia má za cieľ naplnenie príjmov štátneho rozpočtu.

Platiteľom je poisťovateľ a daň odvádza daňovému úradu spolu s daňovým priznaním do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení kalendárneho štvrťroka.

Súvisiace články

[Daňové priznanie a formulár] Kde ho nájsť a ako si uľahčiť jeho podanie

13. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

[Otázky a odpovede] Dôchodca živnostník a daňové priznanie

06. 08. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok